Reproductie: Buffet 1919

Inleiding

Voor het 3e jaar meubelmaken is de opdracht een reproductie maken. Hiervoor zou je 2 periodes de tijd hebben, wat gelijk staat aan ongeveer 16 weken.

Omdat ik geswitched ben van de meubel ontwerp klas naar de meubelmakers klas liep ik een periode achter. Hierdoor had ik een flinke achterstand. Een andere klasgenoot, ook een switcher, had er voor gekozen om de beroemde buffetkast van Gerrit Rietveld te maken. Omdat hij nog niemand had om een duo te vormen, en omdat ik een groot fan van Rietveld ben. besloot ik met hem samen te werken.

Omdat er gewoon duidelijke werktekeningen beschikbaar waren was het ook makkelijker om meteen aan de slag te gaan.De start

De eerste maandag van de nieuwe periode kon ik meteen aan de slag met dit project. Ik heb zo snel mogelijk hout gekocht en ben dit gaan machineren. Het eerste wat ik wilde maken was het houten geraamte.

Omdat ik het meubel van eiken wilde maken heb ik flink lopen zoeken naar een mooi stuk om de lange lengtes uit te halen. Ik heb erg geluk gehad met het hout wat ik heb gekocht het is erg rechtdradig en er zaten heel weinig noesten in. Best knap in een stuk van 2,5 meter!

Na het machineren van alle balkjes (links) Kon ik beginnen met het aftekenen van alle verbindings punten, dit waren er erg veel. in eerste instantie wilde ik alles verbinden met deuvels zoals ik eerder had gedaan met de rood blauwe stoel (ook van Rietveld), maar uiteindelijk moest ik het verbinden met zogenoemde domino’s

voor het correct plaatsen van alle domino’s moest ik 2 malletjes maken 1 voor de verticale balkjes en 1 voor de horizontale. Na het frezen kon ik de constructie passen en lijmen. hieronder is een kleine impressie van al het werk tot nu toe.Romp gedeelte

Na het lijmen van het geraamte kon ik beginnen aan de deurtjes en het kastje hier omheen. Omdat ik het meubel zo veel mogelijk massief wilde houden, moest ik hierbij nadenken over een krimpvrije constructie.